MILAN BRIGLJEVIĆ NOVI PREDSJEDNIK HRVATSKOG ŠAHOVSKOG SAVEZA

· Nekategorizirano
Author

MILAN BRIGLJEVIĆ NOVI PREDSJEDNIK HRVATSKOG ŠAHOVSKOG SAVEZA

MILAN BRIGLJEVIĆ 2Vrijedni šahovski radnik iz Šahovskog društva Sisak, predsjednik Šahovskog saveza Sisačko moslavačke županije Milan Brigljević je na dramatičnoj Skupštini Hrvatskog šahovskog saveza, koja je održana u subotu 18. lipnja 2016. godine u hotelu Palace u Zagrebu postao novi predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza.

Milan Brigljević rođen je u Sisku  1959. godine. Osnovnu školu je završio u Sisku, a gimnaziju u Kutini. Djetinjstvo i mladost je obilježio šah. Nositelj je titule FIDE majstora i FIDE instruktora a položio je i ispit za organizatora FIDE iako još nije realizirao i tu titulu. Obnašao je visoke dužnosti u HŠS od 1997. do 2004.  (bio je predsjednik stručne komisije HŠS-a i član Upravnog odbora HŠS). Od 2004. godine je predsjednik Šahovskog saveza Sisačko- moslavačke županije i tajnik Šahovskog društva Sisak (jedan  od najstarijih šahovskih klubova u Hrvatskoj, osnovan 1908. godine i jedan od četiri osnivača HŠS). Postiže visoke organizatorske domete, izvrsne trenerske rezultate s nekoliko kadetskih prvakinja i viceprvakinja Hrvatske i vrhunskim ekipnim rezultatima, a klub iz Siska je među najbrojnijima u Hrvatskoj po članstvu. Časnik je Hrvatske vojske u mirovini (satnik) i sudionik Domovinskog rata od 1991. godine, diplomirani politolog, oženjen, otac dvije kćeri.

U atmosferi nepovjerenja, sumnji u mnoge nečasne radnje i posvemašnjoj podjeli koja je vladala u Hrvatskom šahovskom savezu, Milan Brigljević je uspio pomiriti nepomirljivo i postati predsjednik Hrvatskog šahovskog saveza. No, to mu je pošlo za rukom zahvaljujući i vrlo mudrim odlukama koje je donio protukandidat iz Zagreba i kasniji dopredsjednik Mirko Ljubičić Šveps.

Predsjednik – Milan Brigljević iz Petrinje; dopredsjednik Mirko Ljubičić- Šveps iz Zagreba;a članovi su : Denis Vretenar iz Pule; Veljko Šagi iz Zadra; Ivan Djančević iz Slavonskog Broda; Roland Tomašić iz Čakovca; Mirko Tot iz Virovitice; Vid Brzica iz Zagreba; Nenad Levar iz Karlobaga.

Nakon glasovanja u drugom krugu Milan Brigljević je dobio 22 glasa a protukandidat Branimir Jukić iz Osijeka 19 glasova.

Izborima je prethodila vrlo zanimljiva kampanja s objavom mnogih škakljivih dokumenata, pa je tako časopis 7 Dnevno objavio veliki prilog na dvije stranice o malverzacijama u Hrvatskom šahovskom savezu pod naslovom „Uprava Hrvatskog šahovskog saveza uskoro u Remetincu“ a i portal dnevno.hr je objavio sličan članak. Iako je objavljeni materijal prava poslastica žutog tiska koja razotkriva sumnjive aktivnosti bivšeg rukovodstva, očigledno je da se sukob proširio.

Može se reći da je politika izolacije, kažnjavanja onih koji drugačije misle, politika uništavanja Hrvatskog šahovskog saveza, konačno doživjela slom. MILAN BRIGLJEVIĆ

S novim predsjednikom stižu i novi pogledi i okviri, pokušaj stvaranja superiorne organizacije i pokušaj vraćanja ugleda krovnoj organizaciji.

Središte kvalitativnih promjena stiglo je u Sisak a Šahovsko društvo Sisak pa i sam Milan Brigljević predvodnici su nove politike među hrvatskim šahistima, koja bi trebala donijeti eru suradnje i probitka. Treba podsjetiti da su upravo iz Siska krenuli prvi otpori neprihvatljivom ponašanju bivšeg rukovodstva, da su Goran Antunac i Milan Brigljević prvi ustali protiv zlouporaba, kršenja Ustava i zakona, proganjanja i pljačkanja Saveza.

Ovim izborom hrvatski šahisti su glasovali za novi početak i nadu a Milan Brigljević je preuzeo teško breme nagomilanih problema i minusa u krovnoj organizaciji, te će zajedno s dopredsjednikom Mirkom Ljubičićem Švepsom i članovima Izvršnog odbora pokušati izvojevati novu šahovsku pobjedu u teškoj poziciji.