IZVJEŠĆA ZA 2015. GODINU

· Nekategorizirano
Author

ŠAHOVSKI  SAVEZ  SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

IZVJEŠĆE  O  RADU ZA  2015. GODINU

 

Tijekom 2015. godine, Šahovski savez Sisačko moslavačke županije je proveo slijedeće aktivnosti :

 

5-8. veljače                            Potpora FIDE turniru u Sisku

 

21. veljače                              Brzopotezno ekipno i pojedinačno prvenstvo SMŽ u Sisku

 

13. ožujka                              Skupština Šahovskog saveza SMŽ u Kutini

 

15. ožujka                              Organizacija županijskog Kup natjecanja u Novskoj

 

22. ožujka                              Organizacija prvog kruga 2. seniorske lige Centar u Sisku

 

28.-31. svibnja                       Potpora organizaciji Amaterskog turnira u Sisku

 

01. – 08. kolovoz                   Organizacija 4. otvorenog amaterskog šahovskog turnira u Topuskom

 

24. rujna                                Skupština Šahovskog saveza SMŽ u Novskoj

 

11. listopada                          Izvanredna skupština Šahovskog saveza SMŽ u Novskoj

 

17. listopada                          Organizacija drugog kruga II juniorske lige Centar u Sisku

 

14. – 15. Studenog                Organizacija prvenstva Hrvatske do 8 godina u Sisku

 

 

Savez je u 2015. godini proveo niz aktivnosti ali je nastavljen trend smanjivanja aktivnosti, zajedno sa trendom slabijeg priliva sredstava..

Unatoč tome što su naše ponude za organizaciju redovno odbacivane, iako su bile najpovoljnije, na kraju smo ipak dobili organizaciju prvenstva Hrvatske do 8 godina, jer se nitko drugi nije javio na natječaj.

Nastavio se trend u Zajednici sportskih udruga SMŽ da kao i u 2014. Godini na račun ne pristižu sredstva do lipnja. Tako da je za plaćanje mnogih troškova u prvom dijelu godine uskakalo Šahovsko društvo Sisak.

Očito je da Zajednica ne računa sa Savezima u provođenju svojih aktivnosti, već se zadovoljava ispuniti zakonsku obvezu o minimalnom financiranju Saveza i ne dozvoljava razvijanje aktivnosti kao što bi bila potpora najboljim mladim šahistima županije za nastup na prvenstvu Hrvatske, potpora organizaciji kvalifikacijskih natjecanja na županijskoj razini, potpora razvoju i promidžbi šaha u županiji i slično.

Isto tako je primjetno da aktivnosti klubova u našoj županiji ne jačaju s izuzetkom Šahovskog društva Sisak, koje je jedan od najaktivnijih klubova u Hrvatskoj.

Dogodile su se značajne pozitivne promjene u Šahovkom klubu Petrinja i očekuje se povratak ŠK Petrinja u članstvo Šahovskog saveza SMŽ.

Unatoč velikim problemima, naš Savez ipak uspješno podupire razvoj šahovske aktivnosti, najviše zahvaljujući infrastrukturi Šahovskog društva Sisak ali ne treba zanemariti ni potporu ŠK Obrtnik Novska koji su već višegodišnji organizatori Kup natjecanja.

 

Početkom veljače sudjelovali smo u provedbi uspješnog eksperimenta kojeg je nositelj bilo Šahovsko društvo Sisak. Odigran je FIDE turnir s tempom od 60 minuta za partiju + 30 sekundi za potez kroz 4 dana. Pokazalo se da su ovakvi turniri izuzetno atraktivni i privlačni jer se u četiri dana može odigrati 7 kola za međunarodni rejting.

No, zadovoljstvo zbog odlično organiziranog turnira pokvario je Upravni odbor Hrvatskog šahovskog saveza, koji je odbio registrirati turnir za međunarodni rejting, iako o tome nije donio nikakvu odluku. Zbog tog neshvatljivog i nevjerojatnog poteza uzrokovanog nerješavanjem spora Sudačke udruge i sudaca ŠD Sisak iako je to od njih traženo, učinjena je ogromna šteta mladim šahistima naše županije i grada Zagreba koji su osvojili rejting na turniru. Zbog tih nezakonitih postupaka podignuta je i sudska tužba protiv Hrvatskog šahovskog saveza od strane Šahovskog društva Sisak.

21. veljače je organiziran brzopotezni ekipno i pojedinačno prvenstvo SMŽ a nakon natjecanja u kojem je u ekipnom dijelu pobijedila ekipa ŠD Sisak a u pojedinačnoj konkurenciji Zorko Kostanjšek iz ŠD Sisak.

Poslije natjecanja, održana je i Skupština Saveza, ali informativnog karaktera jer nije bilo kvoruma.

13. ožujka u Kutini je održana Skupština Šahovskog saveza SMŽ  a samo dva dana kasnije u Novskoj je održano Kup natjecanje za našu županiju. Pobjednik je ekipa ŠD Siska.

 

U ožujku je organiziran prvi krug 2. seniorske lige Centar  u Sisku u hotelu Panonija.

 

Slijedeća aktivnost je bila suradnja u organizaciji drugog Amaterskog turnira u Sisku koji je održan 28. do 31. Svibnja. Šahovsko društvo Sisak je zaista napravilo veliki iskorak ovim natjecanjem i u središte županije dovelo odličan turnir za međunarodni rejting.

Najveća i najzahtjevnija aktivnost je svakako organizacija Amaterskog festivala u Topuskom koji se po četvrti puta održao u hotelu Toplice u Topuskom. Ovaj amaterski festival je već upisan na sve šahovske karte u Europi i važan je sportsko-turistički proizvod u našoj županiji.

U rujnu 24. je održana nova Izvještajna sjednica Skupštine Šahovskog saveza SMŽ na kojoj je prihvaćen novi Statut, usklađen s novim zakonskim obvezama i zauzeti stavovi za predstojeću Skupštinu Hrvatskog šahovskog saveza u Poreču.

Skupština HŠS u Poreču je ukazala na velike nezakonitosti i probleme u radu a jedan od naših delegata, Željko Uzel nije slijedio stavove koje smo zauzeli na našoj Skupštini i dao je potporu krajnje sumnjivim aktivnostima rukovodstva HŠS.

11. listopada je sazvana Izvanredna skupština Šahovskog saveza SMŽ na kojoj je raspravljano o situaciji u HŠS-u i djelovanju našeg delegata. Kako je došlo do neslaganja Skupština je glasovala o povjerenju delegatu Željku Uzelu, izglasala njegovu smjenu i imenovala Miroslava Lovčanina kao novog delegata u Skupštini HŠS-a.

Jedan od najvećih događaja se dogodio 14. i 15. studenog kada smo organizirali prvenstvo Hrvatske za djecu do 8 godina u hotelu Panonija u Sisku.

Ponovo se pokazalo da su prvenstva koja mi organiziramo iznimno dobro posjećena i odlično organizacijski provedena.

Ove godine nismo raspolagali priželjkivanim sredstvima od turističke zajednice SMŽ a sredstva Zajednice su pristizala neredovito i tek od lipnja. Ostao nam je jedan neplaćen račun još iz 2014. koji ove godine zbog izostanka potpore nismo uspjeli platiti već smo dug prenijeli u 2016. godinu.

 

Od 2016. godine na snazi su novi uvjeti kandidiranja za sredstva koji traže znatno veći angažman a zakonske obveze uvjetuju organiziranje dvije Skupštine godišnje. Za sada se služimo potporom i infrastrukturom Šahovskog društva Sisak, pa se nadamo da ćemo uspješno izvršiti sve obveze za 2016. godinu.

 

Predsjednik

Milan Brigljević

 

ŠAHOVSKI  SAVEZ  SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

 

FINANCIJSKO  IZVJEŠĆE  ZA  2015. GODINU

 

PRIHODI :

 

2.055,45                               Prijenos iz 2014. godine

3.220,00                               Redovna godišnja dotacija Zajednice SMŽ

1.000,00                               Turnir povodom Dana županije od Zajednice SMŽ

1.500,00                               Turnir Amaterski šahovski festival od Zajednice SMŽ

2.000,00                               Donacija Sisačko moslavačke županije za  Topusko tur.

350,00                                Zajednica SMŽ za školsko županijsko prvenstvo

0,90                               Pripis kamata tijekom 2015. godine

 

 

10.126,35                               UKUPNA SREDSTVA KORIŠTENA U 2015. GODINI

 

 

 

RASHODI :

 

1.151,41                               Materijalni troškovi

5.079,41                               Troškovi organizacije natjecanja koji su plaćeni

1.167,00                               Kupovina pehara

1.730,07                               Putni troškovi

276,91                               Godišnja naknada banci

 

 

 

9. 404,80                                UKUPNO POTROŠENA SREDSTVA U 2015. GODINI

 

 

721, 55                                   STANJE  NA RAČUNU  S  31. 12.  2015. GODINE

 

 

4.760,00                                 PRENESENE NEPLAĆENE OBVEZE (još iz  2014.)