OTVORENO UBRZANO PRVENSTVO SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE U ŠAHU

· Nekategorizirano
Author

Pobjednici prv SMŽ u šahu 2016

                                                                                     OTVORENO UBRZANO PRVENSTVO SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE  U ŠAHU

U prostorijama Šahovskog društva Sisak u Kulinarskom institutu u Sisku  u subotu i nedjelju 13. i  14. veljače održano je otvoreno ubrzano prvenstvo Sisačko moslavačke županije u šahu.

Nastupilo je 26 sudionika i sudionica, među kojima ponovo nije bilo ponajboljih siščana i siščanki, ali su zato prvenstvu nazočili gosti iz BiH, Ivanića, Buševca, Markuševca i Garešnice.

Boje kluba su branili međunarodni majstor Muhamed Borić iz Bihaća, do nedavno član sisačkog kluba a za par dana član kluba iz Novog Virja, mladi student Leonardo Prihoda, Mladen Dejanović, Zorko Kostanjšek, Kruno Galić, Petar Petričević, Ivica Perković i više mladih šahista i dvije šahistice.

Igrano je 7. Kola po tempu od 30 minuta s dodatkom od 30 sekundi po svakom potezu.

Poveli su Leonardo Prihoda i Mladen Dejanović, koji je u trećem kolu pobjedio međunarodnog majstora Muhameda Borića. No u četvrtom kolu Leonardo pobjeđuje Mladena Dejanovića i sam preuzima vodstvo. U petom kolu remizira s Galićem ali u šestom gubi protiv Borića remi poziciju i u zadnjem kolu nije imao ni snage ni volje za igru na pobjedu protiv Filipa Radenića, pa je sklopljen remi, koji je Leonardu bio dovoljan tek za treće mjesto. Marin Vukušić iz Ivanić Grada, koji je rano poražen od Leonarda, zaredao je pobjedama i remijem u zadnjem kolu s Muhamedom Borićem je osigurao diobu prvog alu ipak drugo mjesto zbog slabijih dodatnih kriterija. Mladen Dejanović je pobjedom protiv Fadljevića iz Garešnice u zadnjem kolu dostigao Leonarda na diobi trećeg i četvrtog mjesta, no zbog slabijih dodatnih kriterija je završio kao četvrti. Mladi kadet Filip Radenić je osvojio peto mjesto.

Prvenstvo je bilo iznimno borbeno i neizvjesno, pa čak ni veliki favorit međunarodni majstor Muhamed Borić nije lako došao do prvog mjesta a jednu partiju je čak i izgubio. Leonardo Prihoda je pravo osvježenje. Igrao je poletno i  jako. Siguran u svim fazama partije, bez izraženijih slabosti, pokazao se kao siguran prvotimac. I Mlade Dejanović je djelovao dobro, vratio se uspješno nakon dužeg perioda nesigurne igre i izbjegavanja nastupa, pa je njegova igra odlična najava prije početka lige. Zorko Kostanjšek je pokazao promjenjivu igru i nije bio previše uvjerljiv, ali dosta čvrst kao i obično. Filip je solidan kao i obično, ali se teško oteti dojmu da može puno više.

Najbolja žena je bila kadetkinja Petra Randić.  Igrom nije briljrala, ali je u nekoliko partija nagovijestila svoje velike mogućnosti. Najbolji kadet (pored Filipa koji je i u seniorskoj konkurenciji među najboljima) bio je Jan Mencl. Jan je ponovo ukazao na velike mogućnosti koje ima. Još samo da i on sam povjeruje u svoju snagu i postat će zaista odličan šahist.

Konačan poredak :

1.– 2. Muhamed Borić (Sisak) i Marin Vukušić (Ivanić Grad) 5,5 3.-6. Leonardo Prihoda, Mladen Dejanović, Filip radenić  (Sisak), Marijan Rožić (Polet Buševec) 5   7. – 10. Kruno Galić (Sisak), Ivan Fadljević (Garešnica), Zorko Kostanjšek i Ivan Perković  (Sisak) 4  11.- 18.  Petar Petričević (Sisak), Sabahet Hadžić (Velika Kladuša), Dubravko Klement (Prigorje Markuševec) Elvis Veljačić (Velika Kladuša) Jan Mencl (Sisak), Tadej Petar Tukara (Garešnica), Dorian Kablar i Petra Randić (Sisak) itd.Pobjednici prv SMŽ u šahu 2016